A légszennyezésről

Mi az a PM?

A PM (az angol particulate matter rövidítése azokat a mikroszkopikus méretű szilárd részecskéket és folyadékcseppeket jelenti, amelyeket a közlekedésből, fűtésből és más tevékenységekből kerülnek a levegőbe. A PM-et általában három mérettartományban szokták mérni: PM10, PM2,5 és PM1.

A PM10 részecskék átmérője 10 mikrométer vagy annál kisebb. A 10 mikrométer körülbelül 50-szer kisebb, mint az emberi haj átmerője. Ezek a részecskék elég kicsik ahhoz, hogy belélegzéskor átjussanak a védelmező orrszőrzeten és elérjenek a tüdőig. A PM10 részecskék lehetséges forrásai lehetnek különböző aprító és törő műveletek, valamint a járművek által felkavart por. A pollen, a penészgomba, a növényi és állati eredetű részecskék szintén PM10-hez tartoznak.

Órás egészségügyi határérték az EU-ban: 50 μg/m³ (mikrogramm per köbméter).

A PM2,5 részecskék 2,5 mikrométer átmérőjű vagy attól kisebb finomrészecskék. Az égetés mindenféle fajtája során keletkeznek, ideértve a gépjárműveket, az erőműveket, a lakossági tüzelést, az erdőtüzeket, a mezőgazdasági égetést és néhány ipari folyamatot. Amíg a PM10 részecsék a tüdőben maradnak, a PM2,5 részecskék ennél veszélyesebbek, ugyanis a tüdőből bekerülhetnek a véráramba. A vérárammal a test bármely részébe eljuthatnak, ezáltal "láthatatlan gyilkosnak" is nevezhetjük őket.

Hivatalos órás vagy napi egészségügyi határértéke nincs. Éves egészségügyi határérték az EU-ban: 25 μg/m³. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által ajánlott éves egészségügyi határérték: 10 μg/m³.

A PM1 részecskék 1 mikrométernél kisebb átmérőjűek Ezek az ún. ultrafinom részecskéka test bármely részébe (például az agyba is) eljuthatnak és okozhatnak kóros elváltozásokat. A PM1 részecskék a lakossági fűtésből és égetésből, a közlekedésből, építési tevékenységekből és néhány gyár kibocsátásából származnak.

Hivatalos órás egészségügyi határértéke nincs.

Mik az a VOC?

Az illékony szerves vegyületek (VOC-) bizonyos szilárd anyagokból vagy folyadékokból párolognak ki. Ilyenek például: festékek, lakkok, oldószerek, takarító- és fertőtlenítőszerek, építési anyagok (rétegelt lemez és farostlemez), bútorok és olyan irodai berendezések, mint a fénymásolók és a nyomtatók.

A VOC okozhat szem-, orr- vagy torokirritációt, valamint fejfájást, egyensúlyvesztést és hányingert. Ezek a vegyületek károsíthatják a májat, a vesét és a központi idegrendszert is. Néhány közülük feltételezhetően vagy bizonyítottan rákot okoz.

A VOC elfogadhatónak tekintett értéke beltéren 0,6-1,0 mg/m³

.


A „Lakossági mérésekkel a játszótereken a tiszta levegőért” a Levegő Munkacsoport és a Szentpétervári Bellona közös projektje.Támogatók: Európai Bizottság és EU-Oroszország Civil Fórum.
Az oldalt a Webnode működteti Sütik
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el