Hogyan használd

Az első lépések

 1. Töltsd fel az Atmotube eszközt (amíg a led színe kékre nem vált) körülbelül 2 órán keresztül
 2. Töltsd le az Atmotube App-ot a Google Play-ből vagy az Apple Store-ból a telefonodra
 3. Kapcsold be a Bluetooth-t az okostelefonodon
 4. Kapcsold be a GPS helymeghatározást a telefonodon
  (iOS esetében menj a Beállítások -> Adatvédelem -> Helymeghatározó szolgáltatások -> Atmotube -> Mindig / Android esetében Settings -> Hely és biztonság v. Képernyőzár és biztonság -> Adatvédelem -> Tartózkodási hely: Be, ezekután ugyanitt ellenőrizd: Alkalmazásszintű engedélyek ->Atmotube: Be)
 5. Nyisd meg az alkalmazást és kattints a Connect gombra
 6. Válaszd ki a megjelenő Atmotube eszköz sorozatszámát
 7. Menj az alkalmazás beállításai (Settings) menüpontba, keresd meg a PARTICULATE MATTER menüpontot, kattints a Mode-ra és állítsd be az Always on működési módot
 8. Az eszköz használatra kész!

MEGJEGYZÉSEK

 • Győződj meg róla, hogy a Particulate Matter beállítás mindig "Always on" módban van a próba során
 • Ajánlott az eszközt minden éjszaka tölteni, mert az "Always on" mód hamar lemeríti az akkumulátort

Levegőminőség-mérés

 1. Most már észlelni tudod a PM1, PM2,5 és PM10 szennyezőket, valamint az illékony szerves szennyezőanyagok (VOC) széles skáláját.
 2. Az egyedi szennyezőanyagok mellett megfigyelheted, hogyan változik a levegőminőség értéke (Air Quality Score, AQS) 0-tól (súlyosan szennyezett) 100 pontig (tiszta levegő).
 3. Az AQS eredménye megjelenik az eszközön, így azt nem kell az okostelefonról leolvasnod: Kék [81-100] - Jó; Zöld [61-80] - Közepes; Sárga [41-60] - Szennyezett; Narancs [21-40] - Nagyon szennyezett; Piros [0-20] - Súlyosan szennyezett.

 4. Tartsd bekapcsolva az eszközt a nap folyamán és ne kerülje el a figyelmedet, ha a mutató Sárgát, Narancsot vagy Pirosat jelez - ha ilyen jelzést látsz, amikor a gyermekeddel vagy, javasoljuk, hogy jegyezd fel a szennyezők mennyiségét a naplódba, megjelölve a szennyezés lehetséges forrását.

 5. Amikor az eszköz csatlakoztatva van egy okostelefonhoz, automatikusan gyűjti a levegőminőségi adatokat. A telefonodban lévő földrajzi helymeghatározás helyre és időre vonatkozó információkat szolgáltat, kiegészítve ezzel a gyűjtött adataidat - győződj meg róla, hogy a GPS helymeghatározás folyamatosan be van kapcsolva.

 6. Javasoljuk az egyszerűsített Mérési napló vezetését, amelyet az eszköz mellé adunk. A napló segít összesíteni a begyűjtött adatokat, nagyobb kategóriákba sorolva azokat (otthon/iskola/játszótér stb.) és az adott terület lehetséges szennyező forrásait. Így átfogóbb képet kaphatsz arról, hogy a családod milyen mértékben van kitéve a levegőszennyezettségnek.

MEGJEGYZÉSEK

 • A legfontosabb szabadtéri szennyezők a PM1, PM2,5 és a PM10 részecskék, míg a VOC-szennyezőket inkább beltéren lehet detektálni.
 • Ne használd az eszközt esőben!
 • Próbáld védeni az eszközt a közvetlen szélfújástól, mert ez befolyásolhatja a mérések pontosságát, ugyanis így a szennyezők alacsonyabb koncentrációját érzékelheti

Adatátvitel

 1. Mielőtt visszaszolgáltatod az eszközt. ments ki minden adatot, amelyet gyűjtöttél a 10 nap alatt .
  iOS esetében menj a Settings menüpontra, majd Export data to file -> Save -> Share -> Mail -> susanszkyf@levego.hu, az email tárgya Atmotube legyen.
  Android esetében menj a Settings menüpontra, majd Export data to file ->Save, ezek után küldj egy levelet  a  susanszkyf@levego.hu címre. Az email tárgya Atmotube legyen. Csatold fájlként a lementett adatokat a levélhez a Belső tárhely/Atmotube könyvtárból.
 2. Csatlakoztasd le az eszközt a mobiltelefonodról, mielőtt visszaadod a Levegő Munkacsoportnak. Menj a Settings -> Unpair menüpontba
 3. Az eszközt a kábellel, a töltővel és a naplóval együtt add vissza.

FONTOS

 • Ne felejtsd, hogy az eszköz memóriája csak az elmúlt 10 nap adatait tudja tárolni, így az ennél régebbi adatok megőrzéséhez elengedhetetlen, hogy kimentsd őket időben.

Hasznos lehet

A nyelv megváltoztatásához Android eszköz esetében menj a "Settings" menüpontba, koppints a "Language" menüpontra és válaszd ki a nyelvet és koppints a "Save"-re. Az iOS eszköz esetében az alkalmazás automatikusan beállítja a nyelvet a telefon alapértelmezett nyelve alapján.

Az eszköz kikapcsolása: Tartsd nyomva a gombot az eszközön 4 másodpercig, amíg a piros fény felvillan. Engedd fel a gombot és az eszköz többször pirosan villog a megerősítéshez.

Az eszköz bekapcsolása: Tartsd nyomva a gombot 4 másodpercig, amíg a LED felvillan. Engedd fel a gombot és az eszköz narancssárgán kezd villogni (a szenzor melegszik).

Az eszköz újraindítása: Tartsd nyomva a gombot az eszközön 4 másodpercig, amíg a piros fény felvillan. Folyamatosan tartsd nyomva a gombot, további 3,5 mp múlva a LED pirosan kezd villogni. Engedd fel a gombot, az Atmotube újraindul és a LED narancssárgán kezd villogni (a VOC szenzor elkezd melegedni)

Ha elérhető új verziójú szoftver, frissíts. Menj a "Settings" menüpontba, kattints a "Check firmware update", majd az "Update" pontra

Figyelj az alábbiakra:

Tartsd úgy az eszközt, hogy ne akadályozd a levegő beáramlását az eszköz nyílásain.

Kerüld el, hogy víz jusson az eszközbe (pl. ne használd esőben vagy havazáskor).

Ne használd az Atmotube-ot -5°C alatt és +50°C fölött. Védd az extrém hőtől és az ütődésektől.

Technikai segítség:
20 236 7766

A „Lakossági mérésekkel a játszótereken a tiszta levegőért” a Levegő Munkacsoport és a Szentpétervári Bellona közös projektje.Támogatók: Európai Bizottság és EU-Oroszország Civil Fórum.
Az oldalt a Webnode működteti Sütik
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el